Költözöm

Mindenféle okok miatt ÚJ BLOGot indítottam. Az új bejegyzéseket egy darabig mindkét helyre felteszem, de fokozatosan próbálok átköltözni oda. Nagyon sajnálnám, ha elveszítenék akár egy Kedves Rendszeres Olvasómat is, kérlek, jelentkezzetek be ott is! Új címem: http://www.gyzsuzska.blogspot.hu/

2012. május 7., hétfő

Palacsinta - akár tojás, tej és liszt nélkül is


A palacsinta az ókori rómaiak kedvelt eledele volt, ők terjesztették el hódításaik során a magyar, német, francia és angol vidékeken. Rendkívül változatosan elkészíthető, lehet sós, édes, húsos, zöldséges, gyümölcsös – egyszerűen megunhatatlan. Jöjjön most néhány palacsintarecept reggelire, ebédre vagy vacsorára. :-)



Palacsinta zabtejjel (1.)

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (tönkölyliszttel is nagyon finom)
Kb 4 dl zabtej (ezt házilag elkészíthetjük zabpehelyből mézzel és vízzel), természetesen "rendes" tejjel is nagyon finom
1 csipet só
1csipet nádcukor

A hozzávalókból megszokott sűrűségű palacsintatésztát keverünk és fél órát állni hagyjuk. Ezután forró palacsintasütőt ecset segítségével nagyon vékonyan beolajozunk és a hagyományos módon kisütjük a palacsintákat. Ez a tészta kiválóan alkalmas mind sós, mind édes töltelékekhez, nagyon finom  például avokádókrémmel.

 Palacsinta máktejjel (2.)

20 dkg teljes kiőrlésű kukoricaliszt
Kb. 4 dl máktej (házilag elkészíthetjük egy turmixgépben darált mákot vízzel 2 percen át turmixolva, kevés mézzel ízesítve), de ugyanolyan jó normál tejjel is
1 csipet só
1 csipet cukor

A hozzávalókból megszokott sűrűségű palacsintatésztát keverünk és fél órát állni hagyjuk. Ezután forró palacsintasütőt ecset segítségével nagyon vékonyan beolajozunk és a hagyományos módon kisütjük a palacsintákat.  

Almás palacsinta (3.)

1 tasak pudingpor
Kb. 2,5 dl tej
1 tojás (elhagyható)
1 alma reszelve

Egy tasak pudingport keverjünk össze egy tojással, kb. 2,5 dl tejjel és egy lereszelt almával és a szokott módon süssük ki a palacsintákat. Ezek a sima palacsintánál jóval vastagabbak lesznek, és inkább édes lekvárokkal vagy gyümölccsel nagyon finomak.

5 megjegyzés:

  1. Ez a zabtej és máktej nagyon érdekel, még soha nem próbáltam, egyszer biztos. A családod ezeket hogyan fogadja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A párom elég szkeptikus, de azért nem reménytelen a helyzet! :-D

      Törlés
  2. Placsintaaa, juhééé:) Bármikor, bárhogy! Jónak tűnő variációk! Én most épp egy zabpelyhest szemeltem ki elkészítésre!

    VálaszTörlés
  3. Hű, mennyi kipróbálni való ötlet!!! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Rozsliszt, milyen jó ötlet. Sütibe már tettem, és finom, de sosem gondoltam palacsintatésztára. Nekünk abból eddig a zab jött be nagyon.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...